Een Bed & Breakfast die “De Groene Weg” heet, kan niet anders dan groen verwarmd worden.
Dus kozen Annette, Pieter, Maarten, Griet en Johan voor een pelletketel om het sanitaire water en hun gastenkamers op te warmen.

Was de keuze voor een pelletketel evident?

We maakten ons er eerst een erg primitieve voorstelling bij. Pas toen we er echt een onder ogen kregen, zagen we af van dat vooroordeel. De brander is een hoog staaltje technologisch vernuft, waar duidelijk jaren ontwikkeling en denkwerk in gekropen is. De toevoer van de pellets gebeurt ook automatisch. Een technologie die helemaal op punt staat.

Jullie verbranden hout. Hoe kan dat ecologisch zijn?

De pellets die we kopen zijn afkomstig van een firma die paletten maakt. Hun houtafval wordt tot pellets verwerkt, 100% zuivere houtresten. Er sneuvelt dus geen enkele boom extra. In feite draaien wij gewoon mee in de natuurlijke cyclus. Tijdens de groei nemen bomen CO2 op uit de lucht. Bij de verbranding in onze pelletketel komt die CO2 gewoon weer vrij. Een CO2-neutraal proces dus.

En het gevolg voor jullie energiefacturen?

Terwijl de prijzen voor stookolie en aardgas de laatste jaren sterk piekten, bleef de prijs van de houtpellets gelijk. De oorspronkelijke investering was hoger. Maar we zijn ze flink aan het terugverdienen. Ook al omdat we eerst zo goed mogelijk geïsoleerd hebben: de muren, de vloer en natuurlijk ook het dak. De goedkoopste energie is immers deze die je niet verbruikt!

Een aanrader?

Als je genoeg bergingsruimte hebt, zeker! En als je nog mensen in de buurt kent die met zo’n systeem verwarmen, kan het de moeite zijn om samen pellets aan te kopen.

 

BRON:http://www.energiesparen.be/groene-energie-en-wkk/houtpelletketel/gezin